Als je op zoek bent naar een huis en let op de kosten, zijn dit meestal vooral de verkoopkosten en kosten koper waar je benieuwd naar bent. Iets wat minder opvalt zijn de onderhoudskosten. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte wat het bijvoorbeeld kost aan energiekosten bij enkel glas, welke kosten een oud huis nog meer met zich meebrengt of wat zwembadonderhoud aan dat oude zwembad in de tuin jaarlijks aan kosten meebrengt. Achterstallig onderhoud kan er zelfs voor zorgen dat verzekeringen schade niet dekt. Een aantal jaar geleden heeft GfK in opdracht van BLG Wonen een onderzoek gehouden over de kosten van achterstallig onderhoud. Hieruit bleek dat maar liefst drie op de tien Nederlands niet voldoende budget heeft om hun huis goed te onderhouden.

Reserveer geld voor onderhoud

Als je uitgaat van de vuistregel om elke maand één procent van de woningwaarde te rekenen aan onderhoudskosten, zou je nooit in de problemen komen. Vereniging Eigen Huis raadt ook aan maandelijks een bedrag te reserveren voor onderhoud van je huis. Het bedrag is afhankelijk van het bouwjaar, het type huis en de staat van de woning. Gemiddeld komt dat neer op zo’n €300 per maand. Dat is inclusief groot en klein onderhoud, van het vervangen van de cv-ketel tot het schilderen van de kozijnen. Hier kunnen nog kosten bijkomen voor verbeteringen aan het huis, zoals een uitbouw of een lichtstraat, want die vallen niet binnen het potje van het onderhoud.

Verstoppingen en lekkages

Let er bij een bezichtiging op of er tekenen zijn van lekkages en verstoppingen. Vraag hier sowieso altijd naar en controleer of er een degelijke afwatering (het liefst van kunststof en niet van zink in verband met het onderhoud) aanwezig is die niet verstopt zit. Ook dit zou je elk jaar moeten controleren. Bladeren en regen die blijven liggen kunnen namelijk gaan verzuren en de dakgoot aantasten, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Dit wil je voorkomen.

Houtwerk

Let bij het bezichtigen van huizen erop of alle kozijnen en deuren van hout of kunststof zijn. Is dit eerste het geval, dan vergt dit terugkerend onderhoud. Houd je dit niet bij, dan kan dit weer voor grotere problemen zorgen, zoals houtrot. Kies altijd voor een degelijke verf die goed bestand is tegen weersinvloeden en houd het houtwerk regelmatig bij, afhankelijk van de soort verf die je gebruikt, de weersinvloeden waaraan het wordt blootgesteld en de ondergrond. Houdt er rekening mee dat je om de zes a tien jaar weer opnieuw het houtwerk onder handen moet nemen.

Ramen

Heb oog voor alle ramen in de woning. Zien ze er nog goed uit? Zit er dubbel glas in? Hoe zit het met het schilderwerk en de kitranden? Slechte, gescheurde kitranden laten invloeden van buitenaf binnen en kunnen ervoor zorgen dat het houtwerk gaat rotten. Bekijk ook het glas goed: is dit nog gaaf en onbeschadigd? Zelf kun je vervolgschade voorkomen door regelmatig hang- en sluitwerk van ramen in te oliën en alle ramen en de randen goed schoon te houden. Houd ook het schilderwerk bij.

Krijg je te maken met verborgen gebreken? Schakel dan een verborgen gebreken advocaat in.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook