Recycling is een onderwerp wat al een aantal jaren hoog op de agenda staat van de overheid. Door afval goed te scheiden komen er minder schadelijke stoffen in de natuur terecht. Uiteraard heeft dat niet het grootste belang in Den Haag want ook de portefeuille wordt goed gevuld als afval goed wordt gescheiden. Toch wordt vooralsnog het huishoudelijk afval voornamelijk gescheiden. Een vreemde situatie omdat men buiten de deur ook veel afval achterlaat.

Afval buitenshuis

Op een aantal grote treinstations in Nederland zijn ze momenteel al bezig met grootschalige onderzoeken om te kijken wat het effect is van afvalscheiding. Jaarlijks wordt er namelijk door treinreizigers veel afval achtergelaten, maar de afvalbakken zijn daar niet op ingericht. Plastic, papier, glas, karton en wat men nog meer verbruikt wordt bij elkaar gegooid. Het neveneffect hiervan is dat het daarna nog eens gescheiden moet worden. Het zal veel kosten schelen wanneer dit proces al grotendeels door de veroorzakers wordt ingezet.

Uiteraard laten mensen ook niet alleen op het station afval achter. Staatssecretaris Mansveld heeft afspraken gemaakt met afval- en recyclingbedrijven over het scheiden van afval dat van de straat komt. Door het ondertekenen van de overeenkomst ‘Meer en betere recycling’ door een aantal partijen wil men ervoor gaan zorgen dat de verantwoordelijkheid niet geheel bij de afvalverwerker ligt, maar ook bij degene die het weggooit. Het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen te hergebruiken en zo goed als mogelijk het recyclingproces doorlopen.

Samenwerking is het doel

Om het gemeenschappelijke doel te bereiken is het belangrijk dat de verschillende partijen goed samenwerken. Zo zal er gekeken moeten worden naar eventuele alternatieve recyclingtechnieken die beter zijn dan de huidige. Het is niet alleen het Nederlandse bedrijfsleven die hier de lasten van ondervindt, maar ook overheidsinstanties zullen hun steentje bij moeten dragen. Daarbij komt wel dat het veel kansen biedt voor nieuwe bedrijven in de markt om te gaan concurreren met de gevestigde orde.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook