Heb jij al eens over je laatste wensen nagedacht? Het is absoluut geen leuk onderwerp om eens een middag over te brainstormen, maar wel noodzakelijk. Wie en wat wil je op je uitvaart? En nog belangrijker: wat gaat dat allemaal kosten?

Heb je weleens gehoord wat een begrafenis of crematie in Nederland kost? Waarschijnlijk zul je er van schrikken. Voor een standaard begrafenis of crematie ben je namelijk al snel 7000 euro kwijt. En wie gaat dat betalen? Je wilt natuurlijk niet dat je familieleden achterblijven met alle kosten. Om die kosten te drukken kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Voor een paar euro in de maand bent u al verzekerd voor een mooie plechtigheid. Een uitvaartverzekering is in Nederland niet verplicht. Een uitvaartverzekering vergelijken is slim als je verzekerd wilt zijn voor een mooi bedrag.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, met ieder een andere premie. Dit heeft te maken met de hoogte van het bedrag dat je verzekerd wilt hebben. Wil je gewoon een standaard uitvaart, dan betaal je een paar euro per maand. De uitvaartverzekering regelt dan je uitvaart, zodat je nabestaanden niets hoeven te doen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een geldbedrag te verzekeren. Als je overlijdt krijgen je nabestaanden een geldbedrag om te besteden aan je uitvaart. Ze regelen het dan helemaal zelf.

Er zijn in principe vier soorten uitvaartverzekeringen:

  • Een naturaverzekering: je uitvaart wordt helemaal geregeld van je verzekering, maar je nabestaanden krijgen geen geld.
  • Een kapitaalverzekering: bij deze verzekering keert de verzekering je nabestaanden een bedrag uit om de uitvaart van te regelen.
  • Een natura sommenverzekering: je nabestaanden regelen en betalen je uitvaart, maar de kosten kunnen ze – tot het verzekerde bedrag – declareren bij de uitvaartverzekering.
  • Een combinatieverzekering: de naam zegt het al: je uitvaart wordt geregeld door de uitvaartverzekering, maar je nabestaanden krijgen ook nog een bedrag om vrij te besteden. Daarvan kunnen ze bijvoorbeeld een andere kist kiezen of meer rouwkaarten laten drukken.

De looptijd van je verzekering kun je ook veranderen. Je kunt ervoor kiezen om tot je 65ste premie te betalen, of bijvoorbeeld tot je 85ste. De hoogte van de premie verandert dan wel. Wanneer je ervoor kiest om tot bijvoorbeeld je 65ste te betalen, loopt je verzekering daarna wel door. Het bedrag wordt gereserveerd voor je uitvaart.

Overlijdensrisicoverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten is niet te vergelijken met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Die laatste sluit je namelijk af voor je nabestaanden. Zij krijgen een tegemoetkoming voor het wegvallen van jouw inkomen. De hypotheekschuld wordt deels afgelost en studiekosten kunnen worden betaald. Deze verzekering heeft wel een einddatum. Er wordt alleen uitgekeerd als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Dus als je niet meer verzekerd bent ontvangen je nabestaanden niets.

Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je niet zelf nog hoeft te sparen voor je uitvaart. Je spaart elke maand maar een klein bedrag en dat is uiteindelijk genoeg. Wanneer je zelf spaart en onverhoopt vroeg overlijdt, bestaat de kans dat er nog niet genoeg geld is en je nabestaanden alsnog bij moeten betalen. Ook wordt er bij een uitvaartverzekering veel voor je geregeld, waardoor nabestaanden minder stress krijgen.

Lees de polisvoorwaarden wel goed door, want de kans bestaat dat niet alles wordt gedekt en je nabestaanden toch bij moeten betalen. Denk daarom goed na over je laatste wensen zodat je familieleden niet met onverwachte kosten blijven zitten. Zij hebben het natuurlijk al zwaar genoeg. Denk ook goed na over welke verzekeraar, want overstappen is vaak lastig. Een uitvaartverzekering vergelijken is dan ook raadzaam.

Tips

Vergelijk! Leg polissen naast elkaar en kijk waar je voor jouw wensen het beste maandbedrag betaalt. De kosten voor een uitvaart in Nederland stijgen elk jaar, door inflatie. Uitvaartverzekeraars zeggen dat een uitvaart elk jaar 3 procent duurder wordt. Een uitvaart die nu € 8.500 kost, kost over 40 jaar dus € 27.700. Er zijn verzekeraars bij wie je de premie aan kunt passen op die inflatie. Dan betaal je gewoon elk jaar wat meer premie. Denk ook vooral na over je laatste wensen, dat ontlast je familie heel erg in een moeilijke tijd.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook