Met een lijfrenteverzekering is het mogelijk om een aanvullend pensioen op te bouwen. Na een aantal jaren komt de lijfrente vrij, maar wat kunt u hier het beste mee doen? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

Lijfrente uitkeren
Als u binnenkort met pensioen gaat kunt u uw vrijgekomen lijfrente gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Het opgebouwde tegoed van uw lijfrente wordt dan omgezet in een uitkerend pensioenproduct. Via een kapitaaloverdracht stort de verzekeraar uw lijfrentekapitaal in een pensioenproduct. U kunt periodiek uitkeringen ontvangen uit dit pensioenproduct. U betaalt hier wel inkomstenbelasting over. Als u voor een uitkerend pensioenproduct gaat kunt u kiezen uit twee vormen: lijfrente en bankspaarrekening. Voor welke vorm u kiest hangt af van uw financiële situatie. Met beide vormen spaart u voor een bepaalde periode een bedrag op een rekening waar u niet bij kunt komen. De bank of verzekeraar keert u dit bedrag later in termijnen uit als aanvulling op uw AOW. Lijfrente spaart u bij een verzekeraar, en banksparen bij een bank. Met banksparen behaalt u uw rendement doordat de bank rente vergoed over het bedrag dat u spaart.

Lijfrente uitstellen
Als u het vrijgekomen kapitaal nog niet direct nodig hebt, kunt u de uitkering van uw lijfrente uitstellen. U kunt de looptijd bij uw huidige verzekeraar verlengen, maar u kunt ook een nieuwe polis bij een andere verzekeraar of bank afsluiten. U ontvangt in dit geval op latere momenten uw aanvulling op uw pensioen. Hierbij moet echter wel rekening gehouden worden met dat er uiterlijk aan het einde van het vijfde jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt wordt gestart met uitkeren.

Om te bepalen wat de beste optie voor u is, is het belangrijk om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Hiervoor kunt u terecht bij een onafhankelijk financieel adviseur.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on Facebook
Facebook