Het leven is duur en je kunt je voorstellen dat een kind grootbrengen ook veel geld kost. Een kind heeft meer nodig dan onderdak, eten, drinken en liefde. Heb je al eens nagedacht over de kleertjes waar ze in rap tempo uit groeien? Of de studie in de toekomst? Je kunt stellen dat gemiddeld een kind ongeveer 17 procent van je netto inkomen kost. Dat laat het CBS weten. Je kunt zo zelf uitrekenen wat je kwijt bent per maand. Als je een maandelijks inkomen hebt van €1.500,-, dan zal je per kind dus ongeveer €255,- kwijt zijn.

Kinderopvang

Als je bevallen bent moet er gezorgd worden voor de baby. Als je een partner hebt kun je niet allebei fulltime blijven werken, tenzij je het niet erg vindt (en je het kan veroorloven) om je kind naar de kinderopvang te brengen. Je zal dus minder uren moeten gaan werken. Sommige moeders of vaders kiezen er zelfs voor om helemaal niet meer te gaan werken. Dat hakt dus flink in je maandelijks inkomen en dat terwijl je uitgaven juist veel hoger worden.

Spullen

Mensen zonder kinderen kunnen zich niet voorstellen hoeveel spullen een baby nodig heeft. Met een aantal kleertjes, een flesje en een wieg ben je er nog lang niet. Het begint al bij de zwangerschap, wanneer je moet beginnen met het inrichten van de babykamer. Je begint nesteldrang te krijgen en koopt alles wat los en vast zit: speelgoed, dekentjes, kinderboeken, verzorgingsproducten en ga zo maar door. Globaal ben je voor kleding tijdens je zwangerschap zo’n 110 euro kwijt, voor verzorgingsproducten zo’n 145 euro en voor de babykamer zo’n 270 euro. Het is niet gek dat veel mensen dus tweedehandsspulletjes aanschaffen of de spullen van broertjes of zusjes van de nieuwe baby gebruiken.

Bevalling

Ook de bevalling en kraamhulp kost geld. Het is daarom raadzaam om, als je van plan bent zwanger te worden, de bevallig mee te laten verzekeren en de overige zorg na te kijken. Het basispakket dekt namelijk al de belangrijkste zaken, zoals de verloskundige tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling, medicijnen tot op zekere hoogte, de 12- én 20-wekenecho, de Niet-invasieve prenatale test, geneeskundige zorg, kraamzorg en ziekenhuisverblijf.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook