Kinderen moeten voldoende calorieën binnenkrijgen om te kunnen nadenken en op school goed te kunnen functioneren. De hype van de superfoods is nog in volle gang en ouders die hieraan meedoen willen hun kinderen ook graag betrekken. Men wil gezonde kinderen die weinig snoepen of vet eten binnen krijgen en dagelijks pouches superfoods eten. Helaas is er ook een keerzijde van de medaille. Uit onderzoek blijkt dat het aantal ondervoede kinderen stijgt in Nederland en dat is te wijten aan het feit dat ouders hun kinderen te gezond laten eten. Het is voornamelijk te zien in gezinnen met hoogopgeleiden. Natuurlijk is gezond eten goed voor kinderen, maar je kunt er snel te ver in gaan.

Schrap geen belangrijke producten

Vooral kinderen die sporten hebben voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Er zijn bij veel kinderen echter een hoop voedingsmiddelen van het menu afgehaald, zoals boter, brood en melk. Deze producten hebben kinderen juist hard nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. Hoewel veel boeken adviseren om zo weinig mogelijk brood te eten voor een lang gezond leven hebben pubers bijvoorbeeld juist brood nodig. Zij zijn hard in de groei en hebben bouwstenen nodig die onder andere in brood zitten.

Ongezond voor geest

Niet alleen voor het lichaam is het ongezond, maar ook voor de geest. Kinderen die ondervoed zijn kunnen niet meer helder nadenken. Ook schuilen er depressies en lusteloosheid om de hoek om maar niet te spreken over de concentratieproblemen die zich waarschijnlijk voor doen op school. Voor kinderen die deze ‘gezonde’ levensstijl gewend zijn, zijn heel moeilijk weer om te praten in een normaal voedingspatroon. Dit gaat gepaard met veel angst om bijvoorbeeld calorieën en ongezonde e-nummers.

Advies

Ouders kunnen hun kinderen het beste gewoon laten eten aan de hand van de oude vertrouwde Schijf van Vijf, die het Voedingscentrum heeft samengesteld. Dit houdt niet in dat biologisch eten en superfoods niet goed zijn, maar zorg dat het met mate in het voedingspatroon wordt geïntegreerd en schrap geen andere belangrijke producten.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook