Als ondernemer moet je ieder jaar weer ​de btw-aangifte doen. Dit gebeurt in de meeste gevallen per per kwartaal, maar in sommige gevallen wordt er ook btw-aangifte gedaan per maand of juist per jaar. Het bedrag dat aan btw moet worden betaald is altijd gelijk aan de ontvangen btw min de betaalde btw. Het verschil dient te worden afgedragen aan de Belastingdienst. Maar was jij er al van op de hoogte dat je ook in aanmerking kunt komen voor een korting of zelfs helemaal geen btw hoeft te betalen? Dat kan met de zogeheten ​kleineondernemersregeling. Hieronder is er meer informatie over te lezen en lees je of jij hier ook voor in aanmerking kunt komen.

Kom ik in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

Of jij als ondernemer ook in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling is afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst moet je voldoen aan de financiële eisen die van toepassing zijn op deze regeling. Wanneer je minder dan 1.883,- euro af hoeft te dragen aan btw in een jaar dan kom je in aanmerking voor een korting. In dat geval hoef je slechts een gereduceerd bedrag aan btw te betalen. Hoef je over het hele jaar minder dan 1.345,- euro af te dragen aan btw? Dan hoef je zelfs helemaal geen btw te betalen.

Naast de financiële voorwaarden zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Dat is dat de onderneming die in aanmerking wil komen voor de kleineondernemersregeling een eenmanszaak of een vof moet zijn en in Nederland moet zijn gevestigd.

Aanvragen van de regeling

Om gebruik te maken van de regeling kan er aan het eind van het jaar een aanvraag worden gedaan bij de Belastingdienst. Als blijkt dat het bedrijf recht heeft op de korting dan wordt het bedrag alsnog uitgekeerd. Indien je gedurende het jaar zeker weet dat je minder btw gaat betalen dan hoeft er tijdens de btw aangifte al geen btw te worden betaald.

Het is altijd belangrijk om van tevoren goed uit te rekenen hoeveel belasting je in totaal afdraagt aan het eind van het jaar. Doe dit al wel op tijd, want het kan zijn dat net boven de grens zit. In dat geval kun je voor het einde van het jaar nog een zakelijke aankoop doen om toch onder de grens uit te komen.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook