Ook de Nederlandse consument raakt steeds meer bekend met de deeleconomie. Met Peerby is het mogelijk om een boormachine, zaag of ander product te lenen. Het voordeel is dat je zelf niet een dergelijk apparaat hoeft aan te schaffen voor incidenteel gebruik. Daarnaast is het al mogelijk om een auto tijdelijk te lenen of gebruik te maken van een lift via de app Lyft.

Wereldwijd zie je dat steeds meer mensen hun woning beschikbaar stellen. Op Airbnb zijn complete huizen te huren voor een bepaalde tijd maar er worden ook verdiepingen of enkele kamers aangeboden. De verhuurder krijgt een leuk bedrag voor onbewoonde ruimte en de vakantieganger kan goedkoop een accommodatie vinden. Couchsurfing is de trend van nu!

Hoe werkt couchsurfing?

Couchsurfing betekent simpelweg bij een ander op de bank slapen. Dit moet je niet al te letterlijk nemen want in de meeste gevallen slapen reizigers op een mooie logeerkamer. Het concept bestaat al 13 jaar maar gratis bij mensen overnachten wordt de laatste tijd steeds populairder. In 2012 waren er ruim 3 miljoen geregistreerde gebruikers. Ongeveer 2 procent is Nederlands.

Het zoeken van een slaapplaats kan via een website zoals Couchsurfing.org. Je kunt hier makkelijk ee account aanmaken en vervolgens op plaatsnaam gaan zoeken. Resultaten zijn te filteren op geslacht en leeftijd maar veel belangrijker is om de verificatie van een persoon te controleren. De gegevens zijn dan gecheckt en dat maakt het een betrouwbaarder slaapadres.

Waar moet je op letten bij couchsurfing?

Daarnaast is het goed om te filteren op exacte locatie. Je zult anders ook resultaten krijgen van gastheren- en vrouwen uit de omgeving. Het risico is dat je 20 kilometer van de stad verwijderd zit en steeds met je handbagage koffer moet reizen om bij bezienswaardigheden te komen. Als je liever wat verder zit en minder bekende plekjes wilt ontdekken, kan het juist een voordeel zijn.

Kijk ook even naar het profiel van de host en het soort woning. Je moet wel een beetje dezelfde interesses delen anders wordt het en ongemakkelijke dag- en nacht. Als je zelf introvert en verlegen bent, wil je liever niet terechtkomen in een studentenhuis tussen de feestende jongeren.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook