Het idee van een zonnebril gemaakt van afval is uit ergernis ontstaan bij Tim Holland (32). Tim surft graag langs stranden over heel de wereld en zag steeds een gemene deler: strandafval. Tijdens een surftrip door het zonnige Midden-Amerika zag Tim opeens een kans in de bergen afval die hij weer met lede ogen aan moest zien: zonnebrillen gemaakt van gerecycled materiaal.

Dick Moby

Thuis in Amsterdam aangekomen opperde hij direct zijn idee met zijn oud-huisgenoot: modeontwerper Robbert Wefers Bettink. Zijn idee sloeg aan bij de ontwerper en ze gingen aan de slag. Jammer genoeg kwamen ze er al snel achter dat zonnebrillen niet ontstaan uit hetzelfde plastic als waar de petflessen en plastic zakken op de stranden van worden gemaakt. Brillen worden doorgaans gemaakt van goedkoop plastic dat niet milieuvriendelijk is. Ze gingen verder en lieten zich niet uit het veld slaan. Na een zoektocht kwamen ze meer te weten over de duurzame brillen en ontstond de lijn: Dick Moby. Deze brillen worden gemaakt van restafval en biologisch afbreekbaar acetaat. Dit houdt in dat als je de bril verliest in bebost gebied of in het water, de bril binnen een jaar biologisch afbreekt. Zolang je normaal met de bril omgaat, gebeurt er echter niets mee. Deze brillen zijn helaas nog prijzig, maar dat komt vooral aan de schaarste. Als iedereen hiermee gaat werken en de detailhandel geen milieuonvriendelijke zonnebrillen inkopen, zullen de prijzen automatisch zakken.

Link met strand via het poetsdoekje

Deze duurzame zonnebrillen zijn niet alleen goed voor het milieu, ook is de kwaliteit hoog én zien ze er nog eens hip uit. De hoesjes waarin de brillen geleverd worden zijn gemaakt van gerecycled leer en zelfs het poetsdoekje kan niet achterblijven: dit is namelijk gemaakt van gerecyclede petflessen. De zonnebrillen zijn dus niet ontstaan uit afval van het strand, maar de link is er via het poetsdoekje.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook