In Limburg zijn de huizenprijzen gemiddeld een stuk lager dan in de rest van Nederland. Dit geldt met name voor Zuid-Limburg. Voor een makelaar in Zuid-Limburg betekent dit dat de huizen ook sneller verkocht worden, wat goed nieuws voor hen is. Echter zijn de huizenprijzen tijdens de financiële crisis in Limburg minder gedaald dan in andere delen van het land, waardoor het niet langer de provincie is met de laagste huizenprijzen.

Prijs per m²
De gemiddelde huizenprijs in Limburg is €256.000, wat neer komt op €1.800 per vierkante meter. In de rest van Nederland is dit gemiddeld €2.200 per vierkante meter. Zoals genoemd zijn er echter binnen Limburg grote verschillen. Zo zijn de prijzen per vierkante meter als volgt: Noord-Limburg €1.906, Midden-Limburg €1.878 en Zuid-Limburg €1.702.

Noord-Limburg
Vervolgens zijn er binnen Noord-Limburg per gemeente ook nog verschillen. Het valt op dat de huizen in Weert en Nederweert een stuk duurder zijn, terwijl Roermond weer een stuk goedkoper is (€2.000 per vierkante meter vergeleken met €1.850 vierkante meter).

Midden-Limburg
Anders dan in de rest van Nederland zijn in Midden-Limburg de huizen in de grootste stad het goedkoopst, namelijk in Venlo. In Midden-Limburg zijn er twee gemeenten, namelijk Mook en Middelaar, waar de gemiddelde huizenprijs met vierkante meter hoger is dan het landelijke gemiddelde. Dit zijn de enige gemeenten in heel Limburg.

Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg is de grootste stad Maastricht juist wel de duurste gemeente per vierkante meter, al ligt dat alsnog iets onder het landelijke gemiddelde. Andere grotere steden in Zuid-Limburg hebben wel duidelijk lagere huizenprijzen per vierkante meter. Dit geldt vooral voor Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade.

De gevolgen van de financiële crisis voor de Limburgse huizenmarkt zijn zo goed als uitgewerkt en het herstel is in gang gezet. Echter loopt dit herstel nog wel achter vergeleken met de rest van Nederland, al zijn de prijzen ook niet zo drastisch gezakt in Limburg. In het tweede kwartaal van 2016 liepen de huizenprijzen zelfs af in Limburg, terwijl ze in de rest van Nederland gemiddeld met 5,6% stegen. Hoe de huizenmarkt in Limburg zich verder zal ontwikkelen is de vraag, maar in de grote steden zal het binnenkort allemaal weer aantrekken.

Dit artikel delen...Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook